Moja Košarica

Nema proizvoda u košarici.

Čuvajmo zglobove i zglobnu hrskavicu

/
/
Čuvajmo zglobove i zglobnu hrskavicu

OČUVAJMO ZGLOBOVE I ZGLOBNU HRSKAVICU

Starenjem dolazi do različitih promjena u organizmu. Zglobna hrskavica koja oblaže kosti unutar zgloba izrazito je važna za pokretljivost zglobova, a kako godine odmiču ona postaje tanja i sklona propadanju. Upravo zbog toga trebali bismo obratiti pažnju na brigu o zglobovima i pravovremeno djelovati na očuvanje kvalitete i zdravlja zglobne hrskavice. Iako je starenje organizma neizbježno, moguće je odgoditi ili ublažiti tegobe koje s njim dolaze.

Zglobna hrskavica je tanka opna koja oblaže krajeve dviju kosti, štiti kost od oštećenja i djeluje kao stabilizator, a zajedno sa zglobnom (sinovijalnom) tekućinom ili zglobnim “podmazivačem” smanjuje trenje i omogućuje da se kosti unutar zgloba glatko pokreću. To je prozirna viskozna tekućina teksturom slična bjeljanjku i ispunjava zglobnu šupljinu, te tako podmazuje i olakšava kretnje u zglobu. Kada smo u pokretu zglobovi proizvode više sinovijalne tekućine koja prehranjuje i obavija zglobnu hrskavicu te sprječava njeno propadanje.
Faktori koji utječu na degeneraciju zgloba, a samim time i degeneraciju zglobne hrskavice su: sjedilačkinačin života, naporan posao, nepravilna prehrana, pretilost, trauma, sportska ozljeda i genetika. U današnjem sjedilačkom načinu života, bez previše kretanja i tjelovježbe, prekomjerne tjelesne težine, brze i nezdrave hrane, ranije dolazi do problema sa zglobovima i bolovima koji slijede. Upravo su ti faktori glavni uzročnici prekomjernog trošenja hrskavice i dugotrajnog opterećenja koje trpe zglobovi. Oštećenja zglobne hrskavice, ako se ne liječe, mogu dovesti do upale zglobova ili osteoartritisa.

Simptomi koji ukazuju na oštećenje zglobne hrskavice su:

  • bol prilikom ili nakon napora
  • oticanje i bolnost zgloba
  • toplina i crvenilo zgloba
  • nemogućnost pokretanja zgloba

Promjenom životnih navika moguće je smanjiti bolove i spriječiti prijevremeno propadanje zglobne hrskavice.

  1. Reduciranje tjelesne težine – pretilost ili višak kilograma veliki je problem jer zglobovi trpe velika opterećenja uslijed viška kilograma, a zbog toga dolazi i do bržeg trošenja zglobne hrskavice.
  2. Promjena načina prehrane – mediteranska prehrana bogata voćem i povrćem, žitaricama i zasićenim masnim kiselinama izrazito važna za zdravlje cijelog organizma pa i zglobova i zglobne hrskavice, jer pravilnom prehranom i kvalitetnim dodacima prehrani možemo spriječiti propadanje zglobne hrskavice.
  3. Tjelovježba – potrebno je kretati se, šetati, plivati, baviti se sportom, istezati i jačati mišiće. Jaki mišići su preduvjet za stabilne zglobove. Osmosatni rad u uredu ili posao koji provodimo u jednom položaju dugo vremena, predstavljaju veliki problem za mišiće i zglobove, a pogotovo za zglobnu hrskavicu

Kolagen je bjelančevina koja se nalazi u svim vezivnim tkivima u organizmu, što znači da je on ujedno, uz glukozamin i kondroitin, sastavni dio hrskavice i sinovijalne tekućine. Oni se sami sintetiziraju u organizmu, ali s vremenom, organizam gubi sposobnost dovoljne sinteze te ih je potrebno unositi prehranom ili prirodnim dodacima prehrani za očuvanje zglobne hrskavice.

Collagen Joint Support prirodan je tekući dodatak prehrani. Sadrži glukozamin, hidrolizirani kolagen tipa II, kondroitin sulfat, MSM, te vitamine C, B12, i D3. Primjenjuje se kod bolesti vezivnog tkiva, bolesti zglobova, hrskavica, tetiva i ligamenata, bolnih ozljeda zglobova, te kod degenerativnih promjena uzrokovanih osteoartritisom, reumatoidnim artritisom i psorijatičnim artritisom. Regulira proizvodnju zglobne (sinovijalne) tekućine, djeluje na smanjenje upale, bolova i oteklina, te poboljšava i olakšava pokretljivost zglobova.

Share: