Moja Košarica

Nema proizvoda u košarici.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)

/
/
Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)

Gastroezofagealna refluksna bolest ili skraćeno GERB jedna je od čestih kroničnih želučanih smetnji današnjeg modernog načina života. Do 20.stoljeća bolest je bila gotovo nepoznata, ali u zadnjih 10 godina jako je raširena među populacijom pogotovo u zapadnim zemljama u kojima 20 do 40 % populacije ima gastrorefluksne bolesti, a 7 do 10 % populacije ima žgaravicu.Zanimljiva činjenica isto tako je da je nema u nerazvijenim zemljama što znači da način života itekako utječe na samu bolest.

GERB je kronična bolest probavnog sustava uslijed kojeg se sadržaj želuca i dvanaesnika vraća u jednjak. Nadražujuće djelovanje sadržaja želuca i želučane kiseline u jednjaku uzrokuje tegobe, ali i simptome koji upućuju na GERB. 

GERB je uzrokovan čestim refluksima (vraćanjem) želučane kiseline u jednjak. Kada gutamo, donji sfinkter (mišić) jednjaka se opušta kako bi se omogućilo hrani i tekućini da teče dalje kroz probavni sustav, a zatim se ponovno zatvara. Međutim, ako se taj sfinkter opušta nenormalno ili slabi, želučana kiselina se može lako vratiti u jednjak, uzrokujući žgaravicu. Kiselina može iritirati sluznicu jednjaka, a kao posljedica se može pojaviti upala- ezofagitis. Sa  vremenom, kiselina može nagrizati jednjak te izazvati komplikacije kao što su krvarenje ili problemi s disanjem.

Glavni simptomi GERB-a su žgaravica i regurgitacija (vraćanje) progutanog zalogaja i tekućine iz želuca u usta. Žgaravica se javlja 30-60 minuta nakon obroka. Ona se opisuje kao neugodna ili žareća bol iza prsne kosti, ali se može proširiti na grlo ili leđa. 

Ostali simptomi GERB-a su: peckanje u želucu, bol u prsima, teškoće pri gutanju, suhi kašalj, osjećaj kvržice u grlu, kiseo ili gorak okus u ustima, podrigivanje i mučnina, vraćanje gorke tekućine iz želuca u usta osobito za vrijeme spavanja, promuklost i potreba da se pročisti grlo, kronični kašalj, bol u prsima, kratak dah i otežano disanje, neugodan zadah, oštećenje zubne cakline.

Rizični faktori za pojavu GERB-a su:

  • pušenje – nikotin opušta gastroezofagealni sfinkter
  • prekomjerna konzumacija alkohola, kave, gaziranih pića
  • preobilni obroci
  • obroci neposredno prije lijeganja u krevet
  • prekomjerna tjelesna masa – pritisak povećanog trbuha na želudac
  • trudnoća
  • nošenje pretijesne odjeće i steznika
  • stres
  • neke vrste lijekova
  • neke vrste hrane( čokolada, pepermint, kava, čaj, alkoholna i gazirana pića, napitci od citrusnog voća (limun, mandarina, naranča, grejp), masna hrana

Liječenje GERB-a zato što je kronična bolest je dugotrajno,nekad traje par mjeseci,a nekad nažalost traje godinama zavisi od osobe do osobe. Glavni cilj liječenja je ukloniti tegobe te smanjiti refluks tj. vraćanje kiseline, izliječiti oštećenje sluznice jednjaka i spriječiti nastanak komplikacija. Terapija GERB-a provodi se kao kombinacija promjene životnih navika i lijekova.

Kod promjene životnih navika izrazito je bitno:

  • smanjiti prekomjernu tjelesnu težinu
  • jesti često,ali malo –manji obroci ne zadržavaju se dugo u želucu i ne stvaraju pritisak na sfinkter između jednjaka i želuca
  • izbjegavati masna,pohana i jela bazirana na zapršci
  • izbjegavati hranu kao što je luk, češnjak, kava, čokolada, pepermint
  • izbjegavati obilne obroke 2-3 sata prije spavanja
  • izbjegavati pretjerano hladnu i pretjerano vruću hranu i napitke
  • u prehranu treba uključiti namirnice koje sadrže vlakna – voće, povrće, cjelovite žitarice
  • jedite više jogurta i fermentiranih mliječnih proizvoda
  • ako ste u mogućnosti, prošećite nakon obroka
  • jesti polagano i dobro sažvakati hranu
  • smanjiti unos gaziranih pića
  • smanjiti unos soli
  • smanjiti stres
  • izbjegavati veće tjelesne napore
  • spavati u povišenom položaju

Zato za ublažavanje simptoma GERB-a vrlo je važno dobro promisliti o načinu svog života i svojih životnih navika, te početi djelovati u skladu s tim.

Za početak osvrnite sa na svoju prehranu i krenite ju mjenjati, lagana mediteranska prehrana, manji obroci, izbjegavanje prekomjernog konzumiranja alkohola i kave te lagana tjelovježba uvelike mogu smanjiti tegobe uzrokovane GERB-om.

Isto tako priroda može pomoći u ublažavanju simptoma GERB-a u vidu biljnih čajeva.

Cvijet kamilice, zelen štitaste kičice, korijen maslačka, list mente, zelen stolisnika koje sadrži naša čajna mješavina Žar čaja itekako mogu ublažiti simptome GERB-a.

Čajna mješavina Žar čaja i Žar kapi preporučuju se za ublažavanje želučanih tegoba nadutosti, žgaravice, podrigivanja, kiseline. Ova čajna mješavina pomaže pri smanjenju kiseline, pospješuje normalan rad želuca, umanjuje nadimanje, napuhavanje, štucanje i podrigivanje. Žar kapi pomažu pri smanjenju bolova, grčeva ,kiseline, neuroze želuca te pospješuju bolju probavu.

Share: