Je li Vam je poznat osjećaj kad pojedete neku “tešku” namirnicu ili ako se prejedete pa osjetite žarenje koje se širi vašim prsnim košem? Ako ste se prepoznali onda vas muči jedan od čestih probavnih tegoba, a to je žgaravica. Žgaravicu svatko od nas doživi barem jednom u životu, međutim ako je ona učestala onda se javlja problem koji može dovesti do ozbiljnijih problema sa želucem i cijelim probavnim sustavom.

Žgaravicu obično osjećamo kao peckanje u središtu prsa, iza prsne kosti, uzrokovanu želučanom kiselinom koja putuje prema grlu (refluks kiseline).

Kada imate žgaravicu možete osjetiti i simptome poput:

  • osjećaj žarenja u prsima koji može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati
  • bol u prsima kada se sagnete ili legnete
  • osjećaj žarenja u grlu
  • vruć, kiselkast ili kiselkasto – slani okus u stražnjem dijelu grla
  • poteškoće pri gutanju

Žgaravicu mogu potaknuti različite stvari koje su dio našeg svakodnevnog života. Za mnoge ljude žgaravica može biti uzrokovana određenim prehrambenim i životnim navikama. Navike mogu uključivati stvari poput konzumiranja velikih porcija hrane ili prejedanja, obilne prehrane prije spavanja ili čak visoke razine stresa.
Određena hrana i piće također mogu izazvati žgaravicu kod nekih ljudi. Neka jela i pića koja bi mogla izazvati žgaravicu:

  • luk i jela pripremljena na luku
  • začinjena hrana
  • citrusno voće ( agrumi ) i sokovi
  • masna hrana
  • rajčice i proizvodi na bazi rajčice
  • alkoholna pića
  • kava i napitci sa kofeinom
  • gazirana pića

Životne navike koje mogu izazvati žgaravicu uključuju:

  • prekomjeran višak kilograma ili pretilost
  • pušenje
  • stres
  • nošenje uske i neudobne odjeće u predjelu trbuha (steznici)

Upravo sa promjenom prehrambenih i životnih navika uvelike možemo ublažiti tegobe uzrokovane žgaravicom. Smanjiti prekomjernu težinu, kretati se, prestati pušiti i odreći se alkoholnih pića, pokušati umanjiti stres i jesti zdravo i raznovrsno puno voća i povrća. Piti puno tekućine, vode i negaziranih pića, pogotovo biljnih čajeva. Blagodat čajeva poznata je od davnina.

Biljke kao što su cvijet kamilice, zelen štitaste kičice, korijen maslačka, list mente i zelen stolisnika koje sadrži naša čajna mješavina Žar čaja itekako mogu ublažiti simptome žgaravice.

Naša čajna mješavina Žar čaj i Žar kapi preporučuju se za ublažavanje želučanih tegoba nadutosti, žgaravice, podrigivanja i kiseline. Ova čajna mješavina pomaže pri smanjenju kiseline, pospješuje normalan rad želuca, umanjuje nadimanje, napuhavanje, štucanje i podrigivanje. Žar kapi pomažu pri smanjenju bolova, grčeva, kiseline, neuroze želuca te pospješuju bolju probavu.