Mnogi od nas ne znaju važnost kolagena u našem ciklusu života. Neki su čuli za njega, neki ponešto i znaju o njemu, a da li u stvari znate koliko je on moćan za naš organizam?
Da li znate da bez njega nijedna stanica u našem tijelu ne bi mogla živjeti? Da su sve bore, nepravilnosti na licu i tijelu uzrokovane upravo manjkom tog izuzetno važnog proteina?
Muči vas manjak energije, neraspoloženje? Koža suha, ispucala? Boli vas skoro svaki zglob na tijelu?
Da, dobro zaključujete. I vi ste u defecitu kad je kolagen u pitanju. No srećom, nije nešto na što ne možemo utjecati. U nastavku pročitajte što je to kolagen, dobrobiti kolagena te na koji način vratiti “život” u vaše tijelo.

KOLAGEN

Kolagen je protein koje u ljudskom organizmu čini veliki dio (25 – 30 % ukupnih proteina u tijelu) te je glavna komponenta naših organa, kože, kostiju i vezivnog tkiva. Sva čvrstoća i stabilnost tkiva je takva upravo zahvaljujući kolagenu. Također postoji 19 vrsta kolagena, ali 4 vrste su najzastupljenije.
Tip I – najzastupljeniji je u kostima, tip II – čini većinski dio hrskavice, a tipom III – prožeta su embrionalna tkiva (krvne žile i probavni sustav). Tip IV – nalazi se u bazalnim membranama i tvori svojevrsnu mrežu, dok tipovi I, II i III čine 90% ukupnog udjela kolagena u tijelu.

ULOGA KOLAGENA

O važnosti kolagena za cjelokupni organizam dovoljno govori činjenica kako je upravo kolagen glavna gradivna komponenta tetiva, ligamenata i hrskavice. Također što se tiče zdravlja krvnih žila, srca, pluća, bubrega i jetre kolagen ima izuzetno važnu ulogu.
Osim što sudjeluje u građi kostiju i zglobova, te samoj njihovoj prehrani općenito, također izgrađuje ovojnice oko organa. Povezuje kožu sa strukturama koje se nalaze ispod nje te ih prehranjuje i daje koži sjaj, elestičnost i hidrataciju. Važnu ulogu ima i kad su u pitanju mišići jer ih oblaže i štiti krvne žile te živce na mjestima ulaza i izlaza iz povezanih organa što također iz toga možemo zaključiti da ima i nutritivnu ulogu.

KAKO PREPOZNAJEMO GUBITAK KOLAGENA?

Manjak kolagena uzrokuje nepovratno stradavanje zglobova koju prepoznajemo pojavom bolnosti, najviše bolovima u području zglobova, znatno ograničenje pokretljivosti, odnosno manjak gibljivosti, “preskakanje zglobova” što je znak da je došlo do doticaja kosti o kost, odnosno došlo je do gubitka hrskavice; koje se također dogodilo zbog nedovoljne opskrbe jednih od glavnih sastojaka zglobnih struktura, kolagena.
Procjenjuje se da se u prve 4 godine menopauze sinteza kolagena smanjuje za čak 30%. Posljedice su gubitak elastičnosti kože i pojava bora. Gubitak kolagena se odražava na izgled i funkciju kompletnog organizma, te dovodi do različitih degenerativnih promjena. Uz sve to uzrokuje i poremećaj u funkciji imunosnog sustava i pojavu tjelesnih promjena povezanih sa starenjem, kao što su bore, celulit, suhoća kože, kosa i koža bez sjaja te narušen oblik tijela.

ZAŠTO KOLAGEN NESTAJE IZ NAŠEG TIJELA?

Ljudski organizam ima sposobnost stalne sinteze kolagena, koji je potreban zbog rasta i obnove istrošenih tkiva te za zacjeljivanje i obnovu ozlijeđenih tkiva. No s procesom starenja dolazi do smanjenog kapaciteta njegove obnove. Također konstantno preopterećenje bilo to u vidu profesionalnih sportaša iliti prekomjerne tjelesne težine, koja opterećuje zglobove, kao i razne autoimune bolesti dovode do povećanog gubitka kolagena. U mladosti se gubitak kolagena brzo nadomješta, no s godinama postaje sve izraženiji, pa se računa da nakon 25. godine života tijelo prosječno gubi 1,5% kolagena godišnje.

KAKO NADOKNADITI MANJAK KOLAGENA?

Manjak kolagena možemo nadoknaditi pomoću specijaliziranih bio formula koji u sebi sadržavaju idealan omjer potrebnih sastojaka kako bi vam vaše tijelo bilo zahvalno na optimalnoj prehrani i na normalnom funkcioniranju.

Iz tog razloga vam TERRAPROMO preporučuje:

Collagen Joint Supportt – specijalizirana bio formula koja u svojem sastavu ima kombinaciju hidraliziranog kolagena Tip II, glukozamin sulfata i kondroitin sulfata te koji se primjenjuje kod ozljeda i degenerativnih bolesti vezivnog i mekog potpornog tkiva (zglobovi, hrskavica, tetive, ligamenti), reumatoidnog artritisa i bolnih ozljeda zglobova te posebice kod osteoartritisa. Kombinacija tvari specifičnih za tijelo koje se nalaze u zglobnoj hrskavici pojačana s vitaminom C, B12, D3, ekstraktom kurkume i zelenog čaja može imati pozitivan učinak na zglobne tegobe, ali i u sportu pri oporavku nakon intenzivnog treninga.
Collagen Joint Support zbog svog sastava doprinosi normalnom zdravlju i funkciji kostiju i zglobova.
Sastojci koji se nalaze unutra su praktički prirodna hrana za kosti, zglobove, hrskavicu i zglobna maziva tako da pomaže pri smanjenju bolova i olakšava pokretljivost, pomaže smanjenju upala i otečenosti zglobova te potiče proizvodnju zglobnih maziva.

Colagen 5000 – specijalizirana bio formula za poticanje sinteze kolagena, koja ne samo da je odličnog okusa, nego je jednostavan za konzumiranje i brzo se apsorbira u tijelu, već kroz nekoliko minuta. Svaka doza u sebi sadrži 5000 mg hidroliziranog kolagena, zajedno s odgovarajućom količinom vitamina i nutrijenata za optimalnu sintezu kolagena; vitamina C koji je neophodan za sintezu, vitamina B5 i B6 za unapređenje sinteze, hijaluronske kiseline koja zajedno s kolagenom održava i potiče zdrav i mladolik izgled kože, a također obnavlja stanice kože. Colagen 5000 također održava zdravim i tkivo unutar tijela, te zajedno s hijaluronskom kiselinom kožu čini čvršćom, jačom, ljepšom i elastičnijom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)