Postoji mnogo čimbenika koji mogu naštetiti normalnom funkcioniranju jetre, no nerijetko način oštećenja nije poznat. Ukoliko se pojavi bolnost pod desnim rebrenim lukom potrebno je obratiti se liječniku kako bi se pregledom utvrdila oteklina i povećanje jetre koje upućuje na masnu jetru.

Masna jetra (steatoza jetre) je posljedica prekomjernog nakupljanja masti, odnosno lipida u jetri. Uzrokuju ju poremećaji metabolizma masti, a mogu biti urođeni ili stečeni. Glavni čimbenici rizika koji uzrokuju prekomjerno nakupljanje masti u jetri su: debljina, alkoholizam i šećerna bolest. Nastanku masne jetre može pogodovati korištenje lijekova kao što su kortikosteroidi ili kontraceptivi, bolesti gušterače, upalne bolesti crijeva, gladovanje, virusne bolesti poput hepatitisa C.

Liječenje masne jetre ovisi o uzroku nastanka. Ukoliko je uzrok nastanka povećana tjelesna težina, potrebno ju je korigirati i smanjiti. Tjelesna aktivnost je neophodna, korigiranje prehrane i provođenje dijetnog režima ishrane, te reguliranje razine glukoze u krvi. Prekomjerna konzumacija alkoholnih pića i ponavljano oštećenje jetre tvarima kao što je alkohol, može uzrokovati prelazak masne jetre u cirozu jetre.

Ciroza jetre je proces koji razara normalno tkivo jetre pri čemu se stvara ožiljkasto tkivo koje onemogućuje njeno normalno funkcioniranje. Razvoj ciroze može rezultirati nastankom žutice, poremećajem svijesti, pojavom slobodne tekućine u trbušnoj šupljini i zatajenjem jetre. Simptomi koji upućuju na cirozu su: gubitak teka i gubitak tjelesne težine što upućuje na anoreksiju, mučnina, povraćanje, opća slabost, brzo umaranje, povišena tjelesna temperatura i vrućica, neugodan zadah iz usta, crvenilo dlanova, gubitak kose, periferna neuropatija, itd.

Prognoza i liječenje:

Ciroza jetre se ne može izliječiti jer ožiljkasto tkivo nastalo u jetri ostaje zauvijek. Stanje se nastoji popraviti i prevenirati daljnja progresija prestankom konzumacije otrovnih čimbenika kao što je alkohol, prilagodbom prehrane uz dodatak vitamina, te liječenjem komplikacija kako se pojavljuju.

HEPAtea čajna mješavina i HEPAtea biljne kapi savršen su spoj biljaka koje regeneriraju i čiste jetru, poboljšavaju njene funkcije te smanjuju oteklinu jetre, potiču rad jetre, ali pospješuju i probavu, smanjuju grčeve i bolove koji mogu biti prisutni ispod desnog rebrenog luka, te smanjuju nadimanje.

U čajnoj mješavini nalaze se između ostalog cvijet nevena koji „čisti krv“, zelen stolisnika koji pomaže želucu u boljoj probavi hrane, dok maslačak pomaže očistiti jetru. Čajna mješavina koristi se s kapima originalne recepture koje između ostalog djeluju antioksidativno pa tako potiču lakše izlučivanje štetnih tvari iz organizma a smanjuju kolesterol i masnoću u krvi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)