Križobolja (lumbago), označava osjećaj boli u donjem, slabinskom dijelu kralježnice pri mirovanju ili pri kretanju. O išijasu govorimo kada se bol osjeća duž jedne ili obje noge, a ako istovremeno postoji bol u slabinskom dijelu kralježnice i u nozi tada kažemo da se radi o lumboišialgiji. Sama križobolja i lumboišialgija ne predstavljaju neku posebnu bolest već se radi o raznim bolesnim procesima koji su lokalizirani u donjem dijelu kralježnice.

Najčešće rizični čimbenici su vezani uz dob, spol, fizičku aktivnost i preopterećenje (česta sagibanja, okretanja, nošenje i guranje tereta, statična postura i vibracije), debljinu, pušenje, socioekonomski status i stupanj naobrazbe, monotonost posla i nezadovoljstvo poslom, depresija, anatomske varijacije kralježnice.

Tkiva koja su pretjerano napeta mogu se u jednom trenu zgrčiti i pretvoriti u izrazito tvrdu i bolnu regiju uz iznenadnu žestoku i jaku bol. Ponekad tegobe u svezi s leđima nastaju tjednima ili mjesecima koja napreduje od ukočenosti do sve jače boli. No te se tegobe mogu javiti i iznenada s naglom oštrom boli koju potakne primjerice podizanje nekog tereta. Kod starije populacije križobolja je najčešće posljedica degenerativnih promjena na kralješcima slabinskog dijela leđa, prvenstveno promjene na jednoj ili više hrskavičnih pločica koje se nalaze između svaka dva susjedna kralješka koje nazivamo intervertebralnim diskovima.

Uz prilagodbu svakodnevnog načina života preporučuje se i svakodnevno vježbati i održavati snagu mišića trupa i pokretljivost i fleksibilnost kralježnice, paziti na dodatna opterećenja kralježnice prilikom nošenja i podizanja tereta te izbjegavati dulje stajanje i sjedenje. Kada je riječ o akutnoj križobolji najprije je potrebno maksimalno rasteretiti kralježnicu ležanjem u krevetu.

Preporučljivo je da osoba leži na leđima s jastukom ispod glave, sa skupljenim nogama u koljenima i djelomično privučenim bedrima k tijelu ispod kojih se može staviti tvrdi jastuk (tzv. Williams-ov položaj). Ukoliko je ovaj položaj neodgovarajući onda se može zauzeti isti položaj na boku ili bilo koji drugi položaj u kojem ne osjeća bolove. Također pomoći će i primjena leda (6-7 min) na bolno područje, primjena protuupalnih lijekova te fizikalna terapija. Kronične križobolje (one koje traju duže od nekoliko tjedana) zahtijevaju puno iscrpniju obradu, a potrebna je i promjena načina života.

Svrha je otkloniti uzrok bolesti – okolne štetne podražaje, otkloniti bol i spriječiti ponavljanje bolesti.

Da bi olakšali svakodnevne tegobe TERRAPROMO Vam preporučuje POJAS ZA DONJI DIO LEĐA O2O koji pospješuje cirkulaciju i podiže volumen kisika i pomaže smanjivanju boli.

Pojas u sebi sadrži punjenje od 100% Cellianta, koji dokazano potiče cirkulaciju, regulira temperaturu i podiže volumen kisika u krvi i potkožnim tkivima. Celliant je revolucionarno vlakno, za koje je znanost i medicina dokazala da može pomoći kod niza zdravstvenih tegoba i od njega se rade različiti proizvodi koji se koriste u svrhu poboljšanja kvalitete života. Preporuča se osobama koje: pate od različitih tegoba u donjem dijelu leđa (išijas, lumbago, disuc hernija) kao i osobama koje imaju problema sa bubrezima. Osim toga ako imate problema sa kukovima, svakako ga omotajte preko problematičnog kuka i ubrzo bi trebali osjetiti razliku.

Naravno ne smijemo zaboraviti niti probleme sa bolnom menstruacijom ili jajnicima, jednostavno ga okrenite prema naprijed i bolovi i grčevi trebali bi se smanjiti. Pojas je i vrlo praktičan, možete ga uvijek nositi sa sobom ili na sebi jer je mekan, tako da možete i spavati u njemu, a s obzirom da radi preko svih pokrovnih tkanina, slobodno ga koristite preko garderobe. Što se tiče održavanja; jednostavno ga s vremena na vrijeme operete u perilici na 40 stupnjeva! Kad smo kod praktičnosti, možete ga omotati oko bilo kojeg bolnog dijela tijela. Oko koljena, lakta, vrata, ramena,.. naravno dok mirujete. I ne smijemo zaboraviti najbitniju stvar: pojas od Cellianta je neškodljiv i nema nikakvih vozači), prodavačice koje su po cijele dane na nogama i dižu teške terete, građevinari, općenito svi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)