Krv je tekuće tkivo koje srce, putem krvnih žila, dovodi do svih dijelova tijela. Proces kojim krv kola krvnim žilama naziva se cirkulacija.

Krv ima nekoliko uloga u prehrani i obrani samog organizma:

  • prijenos kisika i CO2
  • prijenos hranjivih i izbacivanje štetnih tvari iz organizma
  • prijenos vitamina, minerala i hormona
  • održavanje tjelesne temperature
  • održavanje imunološkog sustava (obrana organizma od virusa i bakterija)

Cirkuliranjem krvi dolazi do prehrane tkiva i stanica te oslobađanja od otpadnih produkata koji se putem krvi izbacuju iz organizma. Da bi sustav cirkulacije mogao pravilno funkcionirati, od velike važnosti su elastične i prohodne krvne žile. Ukoliko postoji problem prohodnosti krvnih žila, dolazi do problema s cirkulacijom koje sa sobom nose tegobe u vidu hladnoće distalnih dijelova ekstremiteta (ruke i stopala), oteklina (zadržavanje vode u stopalima), promjene boje kože (od blijede do plavkaste ili ljubičaste boje šaka i stopala), česte ozljede kože koje uzrokuju ranice koje sporo cijele i zarastaju, klaudikacije (tupa i grčevita bol u listovima prilikom kretanja), grčeva u mišićima, slabljenje osjeta praćeno trncima u nogama i iscrpljenost. Simptomi loše cirkulacije razvijaju se postupno, a nastanku pogoduju razni čimbenici i loše životne navike kao što su: pušenje, nepravilna prehrana i prekomjerna tjelesna težina, manjak tjelesne aktivnosti i sjedilački način života te bolesti poput dijabetesa. Problemi s cirkulacijom koji se ne saniraju na vrijeme nazivaju se još i “tihi ubojica” jer, u današnje vrijeme, problemi s cirkulacijom su jedan od glavnih uzročnika smrtnosti srednje i starije populacije.

KAKO PREVENIRATI PROBLEME S CIRKULACIJOM?

  • Prehrana – osigurati dovoljan unos voća, povrća i tekućine, a smanjiti konzumaciju masti, soli i šećera.
  • Loše navike – smanjiti unos kofeina, nikotina i alkohola jer njihova konzumacija pogoduje suženju krvnih žila.
  • Tjelesna aktivnost – provođenje tjelesne aktivnosti minimalno 30 minuta na dan, bavljenje sportom ili aerobikom održava zdravlje krvnih žila i potiče cirkulaciju.
  • Oxygen Optimal linija proizvoda! Čarape i Sokne O2O izrađene su od najfinijeg pamuka kako bi nogama osigurale prozračnost, zbog 100% udjela Cellianta u vlaknu njihov terapeutski učinak je jači nego kod sličnih čarapa koje se nalaze na tržištu. Celliant® klinički dokazano potiče cirkulaciju, podiže volumen kisika u krvi i tkivu do 29%, umanjuje bolove, grčeve i trnce u nogama, ubrzava proces zarastanja ranica i skraćuje vrijeme oporavka. Celliant® apsorbira energiju (toplinu) iz tijela i emitira (vraća) ju natrag kao Infracrvenu energiju (IR) u mišiće i tkivo, kako bi pomoglo smanjenu tegoba koje se povezuju s lošom perifernom cirkulacijom. Preporučuju se svim osobama koji pate od loše periferne cirkulacije, hladnih i umornih nogu, grčeva u mišićima i trnaca u stopalima, pogodne su kao prevencija nastanka dijabetičkog stopala jer sprječavaju nastanak ranica i, ukoliko ranice već postoje, potpomažu bržem i sigurnijem zarastanju istih.