Kao što već znamo menopauza je prirodno stanje kod žena, tj. prirodni proces kada i žena ulazi u jedno novo razdoblje života koje opet sa sobom donosi neke nove izazove, a isto tako i probleme.

Jedan od problema, a možemo čak reći i simptoma sa kojim se žene mogu susresti je i opstipacija ili narodski rečeno zatvor; odnosno nemogućnost redovnog spontanog pražnjenja crijeva. Isto tako može doći i konstipacije koja je usko povezana sa opstipacijom (zatvorom), a to znači otežano pražnjenje oskudne, tvrde stolice najčešće manje od tri puta tjedno u vremenskom razdoblju od 12 tjedana.

Kako se ulaskom u menopauzu smanjuje proizvodnja spolnih hormona, u prvom redu estrogena i progesterona, upravo je ta pojava jedan od uzroka mnogobrojnih promjena i procesa koje se događaju u tijelu žene. Prema nekim istraživanjima to pogađa i probavni trakt, tj. naš želudac i crijeva. Upravo iz tog razloga neke žene u menopauzi imaju problema sa pražnjenjem crijeva i nadutošću.

Iako je jedan od glavnih uzročnika ovog problema upravo smanjivanje proizvodnje spolnih hormona ne smijemo zaboraviti da do problema sa probavom u menopauzi može doći i uslijed smanjene tjelesne aktivnosti, neuravnotežene prehrane, usporenog metabolizma, korištenjem nekih lijekova, ali isto tako i prevelikom količinom stresa jer po nekim istraživanjima povećanjem hormona stresa kortizola, isto tako može doći do otežanog prolaska hrane kroz naš probavni sustav. Osim hormona koji nam mogu otežati probavu u menopauzi, dolazi i do slabljenja mišića zdjelice koji nam onda mogu zadati probleme prilikom odlaska na toalet, pogotovo ako nam je stolica tvrda.

Kako si pomoći i ublažiti probleme sa probavom i opstipacijom?

S obzirom da znamo kako dolazi do problema sa opstipacijom u menopauzi tako trebamo i djelovati. U prvom redu pokrenuti se nekom tjelesnom aktivnošću, šetnjom, nekim hobijem koji nas ispunjava, laganim vježbama u svome domu čime ćemo onda potaknuti cirkulaciju, mišiće, a samim time i uspavanu probavu tj. lijena crijeva koja će onda početi obavljati svoj posao kako treba. Isto tako zdravom i uravnoteženom prehranom punom voća i povrća, namirnicama koje su pune vlakana, a koja nam pomažu u regulaciji pravilnog rada želuca i crijeva kao što su cjelovite žitarice (mekinje/posije,pšenica,riža,kukuruz i riža), mahunarke (grah,grašak,mahune,leća,soja,slanutak), zeleno lisnato povrće (kelj,blitva,kupus), a isto tako i voće bogato vlaknima (jabuke, kruške, šljive, smokve, agrumi, banane, ananas, kivi). Sve te vrste vlakana iz više aspekata blagotvorno djeluju na zdravlje probavnog sustava, potiču razvoj zdrave crijevne mikroflore, povoljno djeluju na kožu, sprječavaju ili usporavaju razvoj raznih kroničnih i opasnih bolesti kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti, opstipacija(zatvor), hemoroide pa čak i neke vrste raka, osobito debelog crijeva. Zdrava, raznolika i uravnotežena prehrana jako je bitna, a posebno u menopauzi. Neka od nezavisnih istraživanja su pokazala da prehranom ne možemo dobiti sve vitamine i minerale koji su nam potrebni pa tako treba obogatiti našu prehranu pravilnim visokokvalitetnim dodacima prehrani koji sadrže sve tvari koje su nam neophodne za što mirniju menopauzu te zdrav probavni sustav bez opstipacije.

Treba imati na umu kako je prva i najvažnija stavka u borbi protiv opstipacije u menopauzi promjena prehrambenih navika i dovoljno kretanja.

Isto tako vrlo je važna pravilna hidracija organizma, tj. dovoljan unos tekućine u prvom redu vode jer voda nam može pomoći u nepravilnoj peristaltici crijeva, a i uz dovoljnu hidraciju štitimo kožu, imunitet, ublažavamo zatvor, možemo smanjiti rizik od pojave migrena i glavobolja te se riješiti problema sa pamćenjem tj. koncentracijom. Hidracija je posebno važna u menopauzi jer što smo stariji tijelo nam sve slabije šalje signale za žeđ tako da starije osobe kad postanu žedne, već im nedostaje velik postotak potrebne tekućine.

Naša preporuka je Woman 50+, specijalna bio formula konstruirana kako bi zadovoljila sve dnevne potrebe za nutrijentima žene u zreloj dobi. U sebi sadrži 149 aktivnih sastojaka koji rade na aktivaciji metaboličkih procesa u organizmu kao i razgradnju masnoća. Woman 50+ u sebi (između ostaloga), sadrži i ekstrakt sjemena psilija, kao i druge aktivne sastojke koji pomažu regulaciji probave.

Stoga uz zdravu i uravnoteženu prehranu, pravilnu i redovitu hidraciju organizma te visokokvalitetne dodatke prehrani možemo se uspješno riješiti opstipacije (zatvora) i prihvatiti menopauzu kao dio prirodnog procesa u životu žene i poboljšati kvalitetu života.