Moja Košarica

Nema proizvoda u košarici.

Menopauza – Koji su simptomi, kako ih prepoznati, kako si pomoći?

/
/
Menopauza – Koji su simptomi, kako ih prepoznati, kako si pomoći?

Menopauza je potpuno prirodno razdoblje u životu svake žene i često sa sobom nosi mnoge promjene u organizmu. Promjene se na različite načine prezentiraju, pa samim time postavljaju se i mnoga pitanja. Na neke od njih Vam donosimo odgovore za koje se nadamo da će Vam pomoći.

ŠTO JE MENOPAUZA, ŠTO PERI, A ŠTO POSTMENOPAUZA?

Menopauza je normalan dio procesa starenja ženskog organizma, a nastaje kao posljedica smanjenja ženskih spolnih hormona u tijelu. Kada već nastupi menopauza, jajnici su prestali proizvoditi jajne stanice i većinu estrogena, a samim time i reproduktivna sposobnost žene trajno prestaje.

Perimenopauza je razdoblje koje nastupa prije menopauze, a ponekad traje i do deset godina. Najčešće dolazi do nepravilnih menstrualnih ciklusa, a javljaju se i nepravilna krvarenja između 2 ciklusa. Otprilike godinu do dvije prije nastupanja menopauze dolazi do naglog pada razine estrogena u organizmu i tada se počinju javljati tipični simptomi menopauze.

Postmenopauza je razdoblje koje dolazi nakon menopauze. U razdoblju postmenopauze, žene imaju veći rizik od razvoja brojnih zdravstvenih problema, poput osteoporoze i srčanih bolesti.

ŠTO JE PRIJEVREMENA MENOPAUZA?

To je nastup menopauze prije 40. godine života, a uzroci mogu biti razni. Takvo se stanje može javiti spontano, biti posljedica autoimunih bolesti, poremećaja kromosoma ili djelovanjem vanjskih čimbenika poput kemoterapija ili zračenja. Za posljedicu ima značajan pad razine estrogena koji sa sobom nosi gubitak reproduktivne sposobnosti i brojne zdravstvene probleme.

KADA MENOPAUZA POČINJE I KOLIKO TRAJE?

Kod većina žena razdoblje menopauze počinje između 45. i 55. godine života, najčešće upravo iza 50.-te godine. Veliku ulogu u tome kada će ona nastupiti imaju genetika i nasljeđe. U većini slučajeva to znači da ćete u menopauzu ući u godinama u kojima je ušla i vaša majka, s odstupanjem od nekoliko godina. Sam početak i trajanje menopauze varira od žene do žene.

KAKO SE PREPOZNAJE ULAZAK U MENOPAUZU?

Već u razdoblju prije menopauze vjerojatno ćete primijetiti neke simptome i promjene.
Najčešći su:

 • Osjećaj umora i iscrpljenosti
 • Napadaji vrućine tzv. valunzi
 • Promjene raspoloženja
 • Noćna znojenja
 • Poteškoće sa spavanjem
 • Smanjeni libido
 • Dobivanje na tjelesnoj težini
 • Glavobolje i vrtoglavice
 • Problemi sa mjehurom i mokraćnim sustava
 • Vaginalna suhoća
 • Promjene na koži i kosi
 • Problemi sa pamćenjem
 • Bolovi u zglobovima i mišićima

KOJE SE KOMPLIKACIJE ŽENE MOGU RAZVITI U TOM PERIODU?

Kako smo već spomenuli, smanjenje razine estrogena i menopauza povezani su s brojnim zdravstvenim komplikacijama. Žene nakon menopauze imaju povećan rizik razvoja osteoporoze, smanjenja gustoće kostiju i čestih lomova kosti. Povećan je i rizik za nastanak bolesti srca i krvnih žila te moždanog udara.

Kognitivne poteškoće i demencija zajedno s poremećajima poput depresije nerijetko se javljaju u žena koje su u postmenopauzi. Javljaju se i problemi s mokraćnim sustavom i oslabljenje vida. Često je i dobivanje na tjelesnoj težini, otežano mršavljenje i usporeni metabolizam.

KAKO OSTATI ZDRAVA U MENOPAUZI?

Kako bi sačuvale svoje zdravlje, potrebno je slušati vlastito tijelo i ne zanemarivati znakove za uzbunu koje nam ono šalje. Odlazak liječniku se preporuča u slučaju pojave bilo kakve neuobičajene promjene ili neugodnih simptoma, a uz to je preporuka napraviti redoviti ginekološki pregled (čak i ako ne osjetite nikakve smetnje) te redoviti pregled grudi, odnosno mamografiju.

Uz redovitu fizičku aktivnost i pravilnu prehranu koji su važni za fizičko zdravlje, ključ za dobro raspoloženje je boravak u prirodi. Razni hobiji, meditacija, boravak s najmilijima i sl. doprinose smanjenju depresije i očuvanju mentalnog zdravlja, koje je od jednake važnosti kao i fizičko.

Isto tako, zdravlju našeg organizma možemo pomoći i prirodnim i kvalitetnim dodacima prehrani kao što je Woman 50+!

Woman 50+ je ciljana bio-formula za žene u zreloj dobi, odnosno promjeni. Woman 50+ sadrži sve dnevne nutrijente potrebne za pokrivanje dnevnih potreba žena u perimenopauzi, menopauzi i postmenopauzi. Formulirana u bogatoj i dobro uravnoteženoj količini, proizvedena je u tekućem obliku radi optimalnog unosa u organizam. Formula osigurava energiju i izdržljivost, potiče rad moždanih stanica i pojačava memoriju, potiče rad kardiovaskularnog sustava i mišićnog sustava, jača strukturu kostiju, potiče cirkulaciju krvožilnog sustava, pomaže zdravlju urinarnog trakta te zdravlju kože. Svaka doza sadrži 149 aktivnih sastojaka uravnoteženih za optimalnu dnevnu tjelesnu izdržljivost, energiju, ljepotu i zdravlje. U formulu su uključeni i snažni antioksidansi, puni raspon vitamina i minerala, te 1500 mg amino-kiselina i ekstrakata „super biljaka“ koji potiču većinu tjelesnih funkcija.

Neka Vaše zdravlje bude prioritet!!

Share: