Moja Košarica

Nema proizvoda u košarici.

Ne jedem “ništa” a i dalje se debljam!

/
/
Ne jedem “ništa” a i dalje se debljam!

Koliko puta ste pokušali razne dijete, izgladnjivali se do iznemoglosti, samo da bi skinuli tih nekoliko kilograma viška. Probali ste jesti “zdravo”, doručak ste ubacili u svoj dnevni ritam, odlučili ste i izbjegavati večeru, ali nekako osim gubitka ogromne količine energije ne osjećate da ste izgubili i višak masnog tkiva.
Ali kako? Pa pročitali ste tu najnoviju dijetu koja daje obećavajuće rezultate. Svaki tjedan trebali bi ste izgubiti 5 kg, to što ste malo iscrpljeni nje problem, sve ćete izdržati ako će kilogrami padati i dalje. Stajete na vagu i vidite da ste izgubili čak tri kilograma. Nitko sretniji od vas. Sutra vam je dan kad jedete voćku, odlučili ste se za lubenicu, koja je dostupna na vašem meniju, stajete na vagu i ugledate kako su se jučerašnji kilogrami vratili. Tješite sami sebe da je to zbog lubenice, da je to samo voda, koju ćete izmokriti i opet će biti sve u redu!! Ali zašto ste onda uvjereni da ste do prije dva dana kad ste vidjeli tri kilograma manje na vagi mislili da je to što ste izgubili mast?
Vrijeme je da prestanete sebe zavaravati, da ostavite sve te dijete sa strane i da pročitate članak koji će vam otvoriti oči i potaknuti vas da napokon vidite u čemu griješite sve ovo vrijeme!

Jedan od najvećih problema je taj što je većina ljudi needucirana na području prehrane. Naravno postoje stručnjaci koji su za to educirani i koji su tu da nas usmjere u kojem pravcu krenuti, međutim neke bi se osnovne informacije o prehrani trebale nalaziti u školskim klupama.

Da li se ikad čuli za GHRELIN I LEPTIN? Dva hormona koja imaju ključnu ulogu u regulaciji tjelesne težine kroz regulaciju unosa hrane.

Unos hrane i energetska potrošnja u ljudi regulirani su od strane centara smještenih u hipotalamusu i moždanom deblu. Iako nekoliko područja središnjeg živčanog sustava sudjeluje u spomenutoj regulaciji, hipotalamus ipak igra ključnu ulogu u povratnoj kontroli apetita i unosa hrane.
Čimbenici koji sudjeluju u kratkoročnoj regulaciji su oni koji su prvenstveno uključeni u sprječavanje prejedanja pri svakom obroku grelin (kojeg primarno proizvodi želudac) i leptin (kojeg izlučuje želučana sluznica nakon obroka).

Dakle, želudac je organ koji je osjetljiv na kratkoročne promjene količine nutrijenata i na te promjene odgovara lučenjem grelina i leptina iz različitih želučanih stanica.
Kada razina leptina naraste dobijamo informaciju da smo siti i smanjuje nam se apetit, kad razina pada mozak dobiva signal da je organizam gladan i dolazi do stimulacije apetita te samim time dolazi do debljanja.
Također kod poremećaja gdje se zbog genteskih mutacija leptin uopće ne proizvodi, mozak stalno dobiva informaciju da je gladan pa dolazi do prejedanja i debljanja.
Leptin u organizmu odlučuje koji će se hranjivi sastojci pohraniti kao izvor energije, a koji kao mast.

Zbog grelina dobijamo informaciju da nam je želudac prazan, odnosno javlja se osjećaj gladi. Razina grelina u krvotoku raste nekoliko sati prije svakog obroka, a vrhunac postiže neposredno prije uzimanja hrane. Nakon što se mozgu pošalje informacija da smo siti, razina grelina pada.

Ako uzmemo u obzir njihove karakteristike moglo bi se zaključiti da je leptin povezan s debljinom dok je grelin s nedostatkom apetita.
Samim time dovodi nas do zaključka da ako dovedemo u ravnotežu ova dva hormona mogli bi se riješiti problemi pretilosti kao i ostali poremećaji prehrane
kao što je anoreksija.

Hrana koja ometa normalne razine leptina i grelina je ona koja sadrži visok udio industrijski prerađenih žitarica, dodanih šećera i masti, umjetnih okusa i zaslađivača te ostalih industrijski proizvedenih sastojaka, pogotovo kad su u kombinaciji.
U mnogim istraživanjima se navodi koju bi hranu trebalo izbjegavati ili smanjiti količine njihovog konzumiranja kako bi se regulirali hormoni gladi i sitosti: slastice poput torti, kolača, krafni, keksa i ostalih deserta, gazirana i zaslađena pića,
pizza, bijeli kruh, peciva, pite, čokolada, slatkiši i sladoled, slane grickalice kao što su čips i pereci, prženi krumpirići, prerađeno meso i pržena hrana.

Načini na koje možete kontrolirati navedene promjene uključuju izbjegavanje ili kontroliranje stresnih situacija, što više konzumiranje namirnica bogatih hranjivim tvarima (vrlo malo visoko prerađene hrane), redovita tjelovježba te pažljivo jedenje, 3-5 obroka dnevno, min. 8 čaša vode svaki dan…

Također bi ste u svoju prehranu trebali uvrstiti dodatke koji će Vam pomoći smanjenju apetita te pomoći da sve štetne tvari koje unesete u organizam izbacite i napravite kvalitetnu detoksikaciju za kojom Vaš organizam žudi nakon unosa svih tih prerađevina. Naša preporuka je ciljana čajna mješavina za regulaciju tjelesne težine: SLIM I FIT

Ne dozvolite da hrana upravlja Vama, osvijestite se i shvatite da ste Vi ti koji imaju kontrolu u rukama. Pružite tijelu ono što mu treba i on će Vam zahvaliti na način da Vas održava lijepim, zdravim i punim energije tijekom cijelog Vašeg života.

I zapamtite – ono ste što jedete!

Share:

Odgovori