Psorijaza, jedna od najčešćih korničnih kožnih bolesti od koje boluje 2-3% svjetskog stanovništva jest kronično ponavljajuća bolest koja utječe na sve aspekte života, ne samo oboljele osobe nego i njihovih obitelji. Promjene na koži izgledaju kao eritematozna oštro ograničena žarišta prekrivena srebrno-bijelim ljuskama. Najčešći oblik psorijaze koja se pojavljuje kod 90% oboljelih su crvene ljuskaste promjene na laktovima, koljenima, pregibima, vlasištu i u području lumbosakralne regije. Kod nekih bolesnika može se javiti na tabanima i dlanovima, noktima te rijetko promjene na sluznici usne šupljine i jeziku.

Najčešći komorbiditet kod psorijaze jest psorijatični artritis koji zahvaća oko 30% boljelih od psorijaze. Psorijatični artritis je prema definiciji sustavni upalni artritis kojeg karakteriziraju upale perifernih zglobova, kralježnice te daktilitis odnosno tzv. kobasičasti prsti te entezitis (upala na mjestima gdje se ligamenti i tetive pričvršćuju na kost).

Bolesnici sa psorijatičnim artritisom se najčešće žale na bol i ukočenost zglobova, najčešće asimetrično, pogotovo ujutro, a smanjuje se fizičkom aktivnosti. Također, javlja se otečenost, bolna osjetljivost zglobova na dodir koja je blaža nego kod reumatoidnog artritisa.

Reumatoidni artritis je kornična autoimuna upalna sustavna reumatska bolest. Nepoznatog je uzroka i može zahvatiti i unutarnje organe, kožu, osjetilni i živčani sustav te znatno povisuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Glavna značajka reumatoidnig artritisa je kronični sinovitis odnosno upala sinovijalne ovojnice. Upala najčešće simetrično zahvaća šake i stopala, ali može zahvatiti i druge periferne zglobove (male zglobove šaka, ramena, koljena i gležnjeve). Upala uzrokuje oštećenje hrskavice, a kasnije i eroziju same kosti.

Procjenjuje se da od 1 do 3% svjetske populacije boluje od reumatoidnog artritisa, više žene nego muškarci te da može biti genetski uvjetovana. Početni simptomi su dosta neodređeni. Bolesnici osjećaju umor, gube apetit, lako se zamaraju, lošije spavaju i pojačano se znoje. Jutarnja bol i zakočenost je prvi karatkerističan simptom koji se javlja kod bolesnika. Može trajati više od sat vremena, a bol se smanjuje razgibavanjem prstiju i zglobova. Zatim se javlja oteklina, a s vremenom i bolne deformacije zglobova. Upala zahvaća i burze, tetive i tetivne ovojnice kao i mišiće oko zahvaćenih zglobova. Koža postaje sjajna i tanka, a zbog lošijeg općeg stanja se javlja anemija te je povećan rizik od infekcija.

Kod navedenih dijagnoza nalazimo i unutarnje i vanjske simptome pa tako na njih treba i djelovati – iznutra i izvana.

Za unutarnje djelovanje, Collagen Joint Supporttekući je dodatak prehrani koji sadrži hidrolizirani kolagen tipa II, glukozamin, MSM, kondroitin sulfat, te vitamine C, B12 i D3. Primjenjuje se kod ozljeda i degenerativnih promjena uzrokovanih reumatoidnim i psorijatičnim artritisom, kod bolesti vezivnog tkiva onosno bolesti zglobova, hrskavica, tetiva i ligamenata te bolnih ozljeda zglobova. Regulira proizvodnju sinovijalne tekućine, djeluje na smanjenje upale, bolova i oteklina te olakšava i poboljšava poretljivost.

Kako bismo na simptome utjecali izvana, tu je naš Gel od konoplje koji u sebi, osim 5% ulja konoplje, sadrži i mentol s ekstraktom kestena, gavez, kamfor i eukaliptus. Gel od konoplje, zbog blagotvornog djelovanja na kožu, ali i dubinski, ima široko djelovanje. Primjenjuje se kod bolnih zglobova, mišića i tetiva, smanjuje upalu i bolove kod reume i artritisa, potiče cirkulaciju što utječe na smanjenje ukočenosti, smajuje bolove u zglobovima i poboljšava pokretljivost. Također, ubrzava zacjeljivanje površinskih rana i obnjavlja zaštitnu barijeru kože, pomaže kod suhe i ispucale kože kod psorijaze, raznih vrsta dermatitisa uključujući i neurodermatitis te blagotvorno djeluje na upaljene vene.