Napokon ste dočekali da nakon napornog radnog dana legnete u svoj topli i udobni krevet, ušuškate se i lagano čekate da utonete u san, a onda tu bajku prekida nelagodan osjećaj, kao da vas nešto svako malo ometa te vam neda mira da dočekate jutro naspavani i odmorni.

Lagan pritisak u donjem dijelu trbuha, onaj znak koji vam govori: “Ustani se, moraš na wc”. Hodajući tako umorni idete do toaleta, tješeći se da ćete to sada obaviti i onda ćete moći lagano utoniti u san. Teturajući tako imate osjećaj da ne možete više kontrolirati mokaraću, te brzim koracima stignete do wc-a. Krenete mokriti, ali onda primjetite da je mlaz toliko spor i isprekidan te imate osjećaj kako ova agonija neće nikada završiti.

Svakako ste već dovoljno umorni i iscrpljeni da nakon izvjesnog vremena odustajete jer mislite da se ovo nikada neće privesti kraju. Vračajući se u mislima s vašim krevetom, shvatite kako bi mogli opet na wc. Tako ljuti i isfrustrirani odlučite se zainatiti vašem mjehuru i vratite se u krevet zanemarujući glas koji kao da nikad i ne nestaje iz vaše glave. Sanjate. Odjednom se trgnete i shvatite da se predivan san pretvorio u još jednu noćnu moru, te već sad potpuno bezvoljni odlazite do wc-a te proživljavate još jednu epizodu ovaj put s bolovima pri mokrenju. Opet se vraćate u krevet, znajući da ni ovo nije zadnji puta…

Koliko vas se to dogodilo? Jeste li se bar polovično pronašli u ovoj priči? U nastavku pogledajte uzrok nastanka prostatitisa te na koji način možemo prevenirati nastanka istog.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=S0IqKg82n44[/embedyt]

Učestalost prostatitisa nažalost povećava se s godinama. Zato se može i reći da će “svi muškarci dobiti benignu hiperplaziju prostate ako požive dovoljno dugo”. Određeni stupanj povećanja prostate prisutan je u 60% muškaraca starijih od 40 godina, a ta se brojka povećava na 95% muškaraca u dobi od 80 godina.

Ako se ne liječi ili je udružena s upalom sluznice mokraćnog mjehura, može prijeći u kronični oblik i trajati mjesecima ili se periodično pojavljivati i iščezavati. Prostatitis nije teška bolest, ali je neugodna i nepovoljno utječe na kvalitetu života.

Simptomi koji se pojavljujju su usporeno ili odgođeno mokrenje, slabi mlaz, nepotpuno pražnjenje (podražaj za mokrenjem odmah nakon mokrenja), isprekidanost (prekid mlaza tokom pražnjenja mjehura), kapanje (kapanje mokraće koje traje nekoliko sekundi pri kraju mokrenja, a znak je da detrusor više ne može zadržati jaki mlaz), nokturija (potreba za mokrenjem 2 do 3 puta tijekom noći), dizurija (bol pri mokrenju), hematurija (prisutnost krvi u mokraći), retencija mokraće (zastoj mokraće), učestalije mokrenje, urgentno mokrenje (jak i iznenadan podražaj za mokrenjem), inkontinencija (nekontrolirano istjecanje mokraće)

Prevencija prostatitisa

  • Odabrati uravnotežene obroke te izbjegavati prehranu bogatu zasićenim mastima (poput
  • životinjske masti u crvenom mesu) koji može predstavljati najveći rizik.
  • Jesti što više voća i povrća.
  • Odabrati zdravu hranu te ograničite unos slatkiša i soli.
  • Alkohol piti samo u umjerenim količinama (ne više od dva pića dnevno za muškarce).

Također se preporučje da osobe koje već imaju upalu prostate smanje unos teukćine barem dva sata prije spavanja.

Terrapromo Vam preporčuje PROPLUS ČAJ I KAPI koji svojim sastojcima smanjuju simptome bolne, uvećane prostate, olakšavaju bolno i teško mokrenje, često mokrenje uz osjećaj peckanja. Čaj u kombinaciji s kapima Šumi djeluje antibakterijski i diuretski na mokraćni sustav, smanjuje upale, potiče mokrenje i djeluje dezinfekcijski.