ŠTO JE MENOPAUZA I KOJI SU PRVI SIMPTOMI MENOPAUZE

Menopauza je posljednje menstrualno krvarenje iz maternice i označava prestanak reproduktivnog životnog vijeka žene. Prirodna je to faza u životu žene koja je uzrokovana hormonalnim promjenama, u prvom redu smanjenjem proizvodnje spolnih hormona estrogena i progesterona. Upravo smanjenjem proizvodnje spolnih hormona nastaju rani simptomi menopauze. Velike dnevne oscilacije u razinama estrogena obično započinju minimalno godinu dana prije ulaska u menopauzu stoga ih je najbitnije što ranije detektirati kako bismo uspjeli ublažiti čak i prve simptome menopauze. Prvi i najčešći simptomi menopauze: umor (iscrpljenost), psihičke tegobe najčešće u vidu depresije, poremećaji spavanja (nesanica) i valunzi (valovi vrućine).

PSIHIČKE TEGOBE RANE MENOPAUZE I PANDEMIJA

Svaka žena koja ulazi u menopauzu osjeća veliku promjenu u svome tijelu, osjećajima i umu. Drugim riječima, snižavanje razine hormona estrogena utječe na um – estrogen regulira razinu serotonina, neurotransmitera koji je povezan s nastankom depresije. Mnoge se žene osjećaju nelagodno tijekom menopauze u smislu naglih promjena raspoloženja, razdražljivosti, poremećaja koncentracije, a posebno se navedene tegobe mogu intenzivnije odražavati na psihičko stanje žena u menopauzi zbog životnih okolnosti uzrokovanih pandemijom Covid-19 virusa. Tegobe u vidu različitih promjena raspoloženja mogu postati intenzivnije jer su virus i pandemija ozbiljno negativno utjecali na mentalno zdravlje svih nas. Mentalno zdravlje žena i njihovo emocionalno stanje, već uzburkano hormonalnim promjenama, dodatno se pogoršava zbog ograničenja kretanja dok traje pandemija. Smanjen kontakt i viđanje obitelji, prijatelja i bliskih ljudi itekako može pogoršati emocionalno stanje žene u predmenopauzi u smislu osjećaja manje vrijednosti, tuge, anksioznosti i depresije.

KAKO SI MOŽEMO POMOĆI?

Da bi prebrodili takva negativna stanja i raspoloženja, a osjećali se bolje, potrebno je promijeniti stil i način, te razmišljanje o životu općenito.

  • TJELOVJEŽBA – tjelovježba povoljno utječe na naš organizam, pogotovo u menopauzi, jer tjelovježba otpušta endorfine, hormone koji poboljšavaju raspoloženje, podiže samopouzdanje i ublažava negativne misli.
  • OPUŠTANJE – opuštanje uz dobru knjigu ili toplu kupku koja će nas umiriti i odagnati depresivne misli i stanja i pripremiti nas za spavanje, šetnja u prirodi na svježem zraku nam može razbistriti um, a sunce nas nahraniti prirodnim vitaminom D.
  • PREHRANA – potrebno je u prehranu uvesti hranu bogatu bjelančevinama, žitarice, te raznovrsno voće i povrće.
  • UNOS VITAMINA I MINERALA – povećajte unos kalcija i vitamina D jer upravo nedostatak estrogena u menopauzi smanjuje gustoću kostiju i utječe na nastanak osteoporoze. Magnezij je jedan od najvažnijih minerala u ljudskom tijelu koji balansira hormone, potiče san, smanjuje umor i iscrpljenost. Nedostatak ovog minerala uzrokuje simptome poput napetosti i razdražljivosti.

Woman 50+ multivitamin je ciljana bio-formula za žene u zreloj dobi, razvijena i proizvedena u Švedskoj. Woman 50+ sadrži sve dnevne nutrijente potrebne za pokrivanje dnevnih potreba žena u predmenopauzi, menopauzi i postmenopauzi. Proizvedena je u tekućem obliku radi bolje apsorpcije i optimalnog unosa 149 aktivnih sastojaka uravnoteženih za dnevnu tjelesnu izdržljivost, energiju, ljepotu i zdravlje. U formulu su uključeni i snažni antioksidansi (vitamin C, vitamin E, betakaroten, selen, cink, mangan, koenzim Q10), pun raspon vitamina i minerala (vitamin A, vitamin B1-B12, vitamin D3, kalcij, magnezij, kalij, željezo, jod, krom, bakar), te 1500 mg amino-kiselina i ekstrakata “super biljaka” (ginseng, alfaalfa, spirulina, zeleni čaj, nonij, goji bobice, acai bobice, brusnica, ginko, aloe vera) koji potiču rad moždanih stanica, rad kardivaskularnog i mišićnog sustava, potiču cirkulaciju, osiguravaju energiju i izdržljivost, te održavaju zdravlje urinarnog trakta i zdravlje kože.