Kardiovaskularne bolesti (KVB) su danas jedne od najčešćih uzroka smrti u svijetu. Svake godine više od 17 milijuna ljudi umre od posljedica KVB.

Kako im ime samo kaže, kardiovaskularne bolesti su bolesti srca i krvnih žila.

Najčešće bolesti su koronarne srčane bolesti (srčani udar) te cerebrovaskularne bolesti (moždani udar).

Većina bolesti uzrokovana je aterosklerozom.

Ateroskleroza je bolest pri kojoj dolazi do nakupljanja masnoće u unutrašnjoj ovojnici arterije. Može zahvatiti arterije ruku, nogu, bubrega. Ukoliko zahvati arterije mozga dolazi do moždanog udara, a ukoliko zahvati arterije srca dolazi do srčanog udara (infarkta).

KAKO TO SPRIJEČITI I ŠTO NAM JE ČINITI?

Postoji nekoliko čimbenika na koje možemo utjecati:

  • pušenje – treba prestati pušiti i što više se zaštititi od pasivnog pušenja
  • povišena razina masti (kolesterola) u krvi – jedan od najvećih kardiovaskularnih rizika. Kontrolirajte redovito kolesterol i glukozu u krvi kao i krvni tlak.
  • povećana tjelesna težina uzrokovana nezdravom prehranom te neredovitom tjelesnom aktivnosti. Dakle, hraniti se pravilno jer zdrava prehrana može biti od presudne važnosti za srce i krvne žile. Izbjegavati masnu i jako začinjenu hranu.

Unošenje soli i šećera treba smanjiti. Jesti manje i zdrave obroke, te unositi voće i povrće.

Bilo kakvim svakodnevnim kretanjem pozitivno utječemo na kardiovaskularni sustav pa makar i 30 minuta dnevno (šetnja, trčanje, vježbanje).

Također, ukoliko je potrebno, unositi ciljane dodatke prehrani kako bismo nadomjestili sve ono što hranom nismo unijeli.

Međutim, postoje i čimbenici na koje ne možemo utjecati. Kao što su genetika, odnosno naslijeđe određenih bolesti, dob te dijabetes.

KAKO VAM MI MOŽEMO POMOĆI?

Q10 MAX POWER je nova snažna formula čiji sastojci doprinose normalnom radu metabolizma, stvaranju energije, normalnom funkcioniranju živčanog sustava, zaštiti stanica od oksidativnog stresa te smanjenju umora. Ujedno i služi kao prevencija različitih kardiovaskularnih bolesti (ateroskleroza, visoki krvni tlak).

Glavni sastojak ove formule je koenzim Q10.

Koenzim Q10 je antioksidans koji organizam koristi za proizvodnju energije. Ljudski organizam sposoban ga je sam proizvesti, no starenjem se to smanjuje. Hranom ga se može unijeti, ali u vrlo malim količinama.

Preporuča se kao dodatna terapija osobama koje imaju visok krvni tlak, aterosklerozu te dijabetes. Pokazuje izvrsne rezultate i kod nekih neuroloških bolesti (Parkinsonova i Alzheimerova bolest).