Mnogi kažu da je Osteoartritis bolest starenja, no ne mora biti tako. Današnji tempo i način života uvelike igraju važnu ulogu u razvoju ove vrlo raširene bolesti.

Osteoartritis ili među starijom populacijom poznatiji kao Artroza je kronična, progresivna, degenerativna bolest zglobova kojoj je osnovni uzrok propadanje zglobne hrskavice. Nakon kardiovaskularnih bolesti osteoartritis je drugi najčešći uzrok kronične onesposobljenosti i to prvenstveno zglobova kuka i koljena, stoga je prevencija od neizmjerne važnosti.

Na nastanak osteoartritisa djeluje više čimbenika rizika, a to su uglavnom kombinacije životnih navika, aktivnosti, nasljeđe, hormonalni faktori, traume te djelovanje određenih enzima i kemijskih spojeva.

Drugim riječima, ako ste cijeli svoj poslovni vijek proveli kao keramičar, uglavnom klečeći i ako ste još pri tom nabacili nekoliko kila viška, a nakon što dođete kući vam je maksimalna ruta kretanja kuhinja – dnevni boravak – kauč; onda imate idealnu kombinaciju rizičnih čimbenika za razvoj osteoartritisa.

Rizični čimbenici su oni koji mogu uvelike ubrzati ili usporiti razvoj ove degenerativne bolesti, a pod njih spadaju:

 • Starosna dob
 • Posao koji obavljate
 • Kretanje/vježbanje
 • Prekomjerna težina
 • Hormoni
 • Genetska predispozicija
 • Ponavljajući pokreti
 • Prethodne traume

Pod ponavljajućim pretjeranim opterećenjima na zglob podrazumijevamo, primjerice, sjedenje na niskim podlogama koje opterećuju zglob kuka, sjedenje sa koljenima savijenim za 90 i više stupnjeva , kao i sjedenje sa nogama podvučenim pod stolicu za zglob koljena, dugotrajni statički, prignuti ili poluprignuti položaji glave i trupa za zglobove kralježnice. Npr. Uredski poslovi, vozački poslovi (profesionalni vozači), frizeri, zubari, kirurzi, …

Kako to funkcionira?

Degenerativni proces započinje na površini hrskavice koja se, zbog starosti i/ili rizičnih čimbenika, oštećuje, odnosno troši. Na površini hrskavice dolazi do kidanja (kolagenih, građevnih) vlakana te njezina površina izgubi glatkoću. Trenje među zglobnim površinama se povećava, što pak izaziva upalni proces. Podmazivanje zglobne tekućine (sinovije), nije više dovoljno da izgladi neravnine hrskavice te svako (pre)opterećenje i pokret dodatno oštećuje površinski sloj. Kako bi se obranio, organizam na krajevima kosti stvara zadebljanja, odnosno stvaraju se osteofiti (malene koštane izbočine), koji ometaju normalnu funkciju i pokretljivost zgloba te uzrokuju oštru bol.

Simptomi osteoartritisa se razvijaju sporo, a najčešće se javlja bol, ukočenost zglobova poznatija kao jutarnja zakočenost i otežano kretanje, otekline zahvaćenih zglobova, ograničena pokretljivost zglobova i krepitacije – odnosno škripanje zglobova zbog nastalih osteofita.

Kako si pomoći?

Osim tradicionalne liječničke metode, na artrozu možemo utjecati i sami preventivnim mjerama koje mogu ublažiti simptome, a to su:

 • održavanje tjelesne težine
 • prilagodba prehrane
 • redovita tjelesna aktivnost: vježbe snage, fleksibilnosti i izdržljivosti – koje su izuzetno važne jer dovoljno snažni mišići mogu smanjiti pritisak na zglobove.
 • Unos dodataka prehrani koji u sebi sadrže kolagen

Collagen Joint Support formula koja se primjenjuje za smanjenje navedenih simptoma kod svih degenerativnih bolesti vezivnog i mekog tkiva, reumatoidnog artritisa te ostalih ozljeda zglobova. U svojem sastavu sadrži tvari koje čine zglobnu hrskavicu (glukozamin, kondroitin i hidrolizirani kolagen), pojačan je vitaminom C, B12, D3 te ekstraktom kurkume i zelenog čaja što čini idealnu kombinaciju koja pozitivno utječe na smanjenje tegoba u zglobovima, ali i u oporavku nakon napornog fizičkog opterećenja ili vježbanja.

Collagen Joint Support je ciljana bio formula kojom ćete nahraniti svoje zglobove i zglobnu hrskavicu, ojačati kompletnu strukturu zgloba i okolnog tkiva te olakšati si pokretljivost zglobova.