Žene su tijekom cijelog života podložne promjenama i nepravilnom odnosu hormona koji uvelike mogu utjecati na zdravlje ženskog organizma. Koje su promjene specifične za razdoblje menopauze i koje rizike nose sa sobom? Pogledajte u današnjoj emisiji.

ŠTO SU HORMONI I KOJA JE NJIHOVA ULOGA?

Hormoni imaju ulogu glasnika u tijelu, osiguravaju “komunikaciju” između stanica i organa. Odgovorni su za energiju, seksualnu snagu, mladenački izgled, kontrolu tjelesne težine, oporavak od svakodnevnog stresa i tjelesne aktivnosti. Neravnoteža i nedostatak dovode do umora, poremećaja spavanja, seksualne disfunkcije, depresije, smanjene imunološke funkcije, kroničnih i degenerativnih bolesti.

KOJI SU TO ŽENSKI HORMONI I NA ŠTO ONI UTJEČU?

Estrogen je primarni ženski spolni hormon. Tri glavna estrogena su estradiol, estriol i estron. Kod žena se estrogen proizvodi u jajnicima, folikuli oko jajovoda, nadbubrežnoj žlijezdi i masnim stanicama. Odgovoran je za libido, ali utječe i na imunitet. Utječe na povećanje mase i stvaranje masnih naslaga, koji su ujedno skladišta estrogena. Smanjuje mišićnu masu, utiče na formiranje sekundarnih spolnih karakteristika, sudjeluje i u promjenama tijekom ciklusa, djelujući na matericu. On tijelu šalje signale rasta pa je tako odgovoran za rast dojki i kostiju. Povećana razina ovog hormona može pogoršati simptome PMS-a, povećati rizik od raka dojke i izazvati probleme s plodnošću. Manjak estrogena može utjecati na pojavu osteoporoze, neregularnog menstrualnog ciklusa, umora i nesanice, opadanja libida, preuranjene menopauze, nemogućnosti začeća, promijena u raspoloženju. Estrogen i progesteron se međusobno nadopunjavaju i grubo bi se moglo reći da estrogen uzrokuje rast stanica, dok progesteron drži taj rast pod kontrolom.

ESTROGEN – Podržava rast i funkcije maternice, stvarajući prokrvljenu posteljicu u maternici pripremajući je za trudnoću, Razvija ženske reproduktivne organe i sekundarna spolna obilježja kao što su grudi i pubične dlačice, Održava menstrualni ciklus, Stimulira rast stanica, Poboljšava gustoću kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze, Povoljno djeluje na razinu kolesterola i masnoća u krvi, Potiče stvaranje kolagena i time povećava elastičnost kože, Potiče rast i bujnost kose, Poboljšava mentalno zdravlje, Regulira raspodjelu masti na tijelu i utječe na metabolizam masti i ugljikohidrata, Štiti od isušivanja rodnice i smanjuje učestalost infekcija donjeg dijela mokraćnog sustava, Povoljno djeluje na libido.

Progesteron priprema tijelo za trudnoću i porođaj, pa dominira drugom polovicom menstruacijskog ciklusa kako bi stimulirao rast endometrija za prihvat jajašca, ako dođe do oplodnje, ali regulira i njegovo ljuštenje ukoliko do trudnoće ne dođe. To mjesečno ljuštenje endometrija je menstruacija. Progesteron se pretvara u kortizol kada je osoba pod stresom, tako da u tim situacijama djeluje i kao prirodna kontracepcijska metoda. Visoka razina stresa i nizak progesteron često dovode do problema s plodnosti. Progesteron je prirodni antidepresiv, važan je za redovit san, sprječava estrogen u poticanju rasta stanica, kako bi spriječio rak maternice, dojke i jajnika, regulira rad štitnjače. Njegov nedostatak pored ostalog može utjecati na nastanak akni, pojavu hiperpigmentacije uslijed izlaganja suncu i gastrointestinalne tegobe.

PROGESTERON – Regulira tekućine u tkivima, regulira šećer u krvi, pridonosi zdravlju urinarnog trakta, utječe na zdravlje živčanog sustava i moždane funkcije, utječe na gustoću kostiju, djeluje sedativno i antidepresivno, a u trudnoći i analgetički, sudjeluje u pretvaranju masti u energiju, regulira proizvodnju hormona štitnjače, održavanje maternice i priprema za trudnoću tijekom reproduktivnih godina.

KAKO NJIHOV NEDOSTATAK UTJEČE NA ŽENSKO ZDRAVLJE U MENOPAUZI?

Obzirom da je menopauza razdoblje u kojemu se događaju brojne promjene u lučenju i djelovanju hormona jajnika i hipofize, pa time nastaje i niz simptoma. Menopauza se najčešće javlja oko 50. godine života, ali simptomi koji je nagovještaju mogu započeti značajno prije. Često se kod izostanka menstrualnog ciklusa ili neplodnosti postavi sumnja na preuranjenu menopauzu. Ove žene često i nemaju specifičnih tegoba koje prate menopauzu, poput vrućih valova, nesanice, promjena raspoloženja, ponekad s pojavom depresije, glavobolja ili oscilacija u tjelesnoj masi, često sa sklonošću njenog povećanja. Većina žena u menopauzi, uglavnom se najviše žale na znojenje i vruće valove koji se znaju javiti iznenada, remetiti im kvalitetu života, ali ih i buditi noću, što zna pogoršati ionako često prisutne probleme sa snom. Isto tako, žene imaju često i probavne smetnje, poput nadutosti, bolove u trbuhu te porast tjelesne mase, usprkos jednakim prehrambenim navikama. Znaju se potužiti i na probleme s mokrenjem i bolnim spolnim odnosima, što odražava smanjeni učinak estrogena na sluznicu mokraćnih puteva.

KOJI JE UZROK NASTANKA MENOPAUZE?

Uzrok menopauze postupno je iscrpljivanje funkcije jajnika, pri čemu naposljetku potpuno prestaje produkcija ne samo ženskih spolnih hormona estrogena i progesterona, nego i muških spolnih hormona androgena, testosterona.

ŠTO JE PRIJEVREMENA MENOPAUZA?

Prijevremena menopauza (prijevremeno zatajenje jajnika) je prestanak menzesa uslijed nejatrogenog zatajenja jajnika prije navršene 40. godine. Čimbenici koji tome pridonose mogu biti pušenje, život na velikoj nadmorskoj visini i pothranjenost. Jatrogena (umjetno izazvana) menopauza nastaje zbog medicinskih zahvata (npr. Ooforektomije – odstranjenje jajnika, kemoterapije, zračenja zdjelice, bilo kojeg zahvata koji remeti krvnu opskrbu).

ŠTO SE DOGAĐA KADA SE PRIJEVREMENA MENOPAUZA NE LIJEČI NA VRIJEME?

Ako je dijagnoza preuranjene menopauze čvrsta, pojavit će se tipični simptomi poput valova vrućine, suhoće rodnice, nelagode pri spolnim odnosima, psihološke neravnoteže… Ne uključi li se hormonsko liječenje, ženama prijeti mogućnost razvoja osteoporoze, kardiovaskularnih bolesti, metaboličkih bolesti tipičnih za starije (pretilost, dijabetes, rak dojke…).

KADA DOLAZI DO NEKIH ZNAČAJNIH HORMONALNIH PROMJENA U ŽIVOTU ŽENE?

Do značajnih hormonalnih promjena dolazi otprilike 8 godina prije menopauze, a 4-6 godina prije menstruacijski ciklusi postaju nepravilni s brojnim kliničkim znakovima. Ovo razdoblje se zbog toga često naziva i premenopauza.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)