Jetra je najveći ogran u ljudskom tijelu. Kod odraslog čovjeka teži oko 1,5kg, nalazi se u trbušnoj šupljini ispod desnog rebrenog luka, a ima vrlo važnu ulogu u zaštiti i obrani organizma od štetnih tvari. Jetra ima brojne funkcije a najvažnije su:, metaboliozam masti i proteina, stvaranje žuči, skladištenje vitamina i minerala, reguliranje glukoze u krvi, razgradnja inzulina, detoksikacija organizma te razgradnja alkohola.

Najčešća bolest jetre jest masna jetra što može biti privremeno stanje koje se regulira lijekovima, promjenom načina života i korigiranjem prehrane, a ukoliko se ne liječi može doći do upale jetre odnosno hepatitisa koji će se manifestirati pojavom boli i oteklinom ispod desnog rebrenog luka.

Čimbenici koji uzrokuju masnu jetru su: alkoholizam, pretilost i masna prehrana, nedostatak proteina u prehrani, dijabetes tipa 2, trudnoća, predoziranje lijekovima, itd. Glavno obilježje masne jetre je taloženje masti u jetri. Jedna od najučestalijih bolesti jetre naziva se nealkoholna masna bolest jetre. Pretilost, osim što je jedan od glavnih čimbenika masne jetre, prisutna je u 60-95% osoba s dijagnozom nealkoholne masne bolesti jetre. Većina oboljelih ne osjeća nikakve simptome, dok se u rijetkim slučajevima može pojaviti osjećaj umora i iscrpljenosti koji mogu upućivati na poremećaj jetrenih enzima. Također, prekomjerna tjelesna težina jedan je od glavnih uzroka dijabetesa i arterijske hipertenzije koji su jedni od uzročnika masne jetre što znači da je za zdravu jetru nužna prilagodba cjelokupnog načina života. Potrebno je regulirati prehranu i pravilno hidratizirati organizam – unositi dovoljnu količinu tekućine, a uz to je izuzetno važna i redovita tjelesna aktivnost. Smanjenjem tjelesne mase dolazi do smanjenja masnoće jetre i do poboljšanja inzulinske rezistencije.

Za čišćenje jetre, poboljšanje njene funkcije i smanjenje otekline jetre tu je naš HEPATEA čaj za čišćenje jetre. HEPATEA čaj je idealna kombinacija biljaka koje smanjuju oteklinu jetre, potiču rad jetre, ali pospješuju i probavu, smanjuju grčeve i bolove koji mogu biti prisutni ispod desnog rebrenog luka, te smanjuju nadimanje.

Čajna mješavina koristi se uz HEPATEA biljne kapi originalne recepture koje između ostalog djeluju antioksidativno što znači da potiču izlučivanje štetnih tvari iz organizma, a smanjuju kolesterol i masnoću u krvi.