Vene su krvne žile koje vode krv iz tkiva prema srcu pomoću venskih zalistaka. Vene se dijele na duboke i površinske. Duboke vene se nalaze u potkoljenicama između mišića i nisu vidljive dok su površinske vene smještene potkožno i vidljive su već kod blažih proširenja.

Dilatacija ili proširenje bilo koje vene u tijelu naziva se varikozitetom vena. Najčešće su varikozitetom vena zahvaćeni donji ekstremiteti.  Kod bolesti vena, kada vene postanu nesposobne zbog oštećenja zalistaka kao posljedica duboke venske tromboze  ili varikoznih vena, krv se vraća prema stopalima umjesto da teče nesmetano prema srcu. Kronična venska bolest predstavlja sve stadije venske bolesti na nogama. Kada se pojave varikoziteti, edemi i kožne promjene govorimo o kroničnoj venskoj bolest. Kronična upala uzrokuje bolove u nogama, oticanje, postepeno propadanje kože i potkožnog tkiva. Završni stadij venske bolesti je venski vrijed tj. otvorena rana na potkoljenici.

Starenje organizma, odnosno životna dob, može između ostalog dovesti i do pojave proširenih vena, uz neizbježne komplikacije koje uslijed toga nastaju. Povećana tjelesna težina kao i radno mjesto koje zahtijeva dugotrajno sjedenje ili stajanje, uz druge životne navike pojedinca, također u velikoj mjeri pridonose oboljenju.  Ono što je možda najvažnije, a u svakom slučaju se ne može izbjeći, je nasljeđe.  Prema nekim statistikama varikozitete u srednjoj životnoj dobi ima oko 20% ljudi, te njih oko 40% u populaciji osoba starijih od 60 godina. Kod osoba iznad 70 godina, učestalost pojavljivanja proširenih vena, te s njima povezanih tegoba i komplikacija, znatno je veća nego u dobnoj skupini između 34. i 40. godine.  Žene imaju češće od muškaraca varikozitete. U nekim slučajevima tegobe nisu ni izražene, a prisutni mogu biti varikoziteti koji godinama perzistiraju. Kada su prisutne subjektivne tegobe, one se javljaju u obliku osjećaja težine u nogama, uz bolove i grčeve u mišićima nogu, te objektivno uz edeme potkoljenica, i to pretežno oko skočnih zglobova. Tegobe se najčešće manifestiraju uvečer, nakon radnog dana na radnom mjestu koje zahtijeva dugotrajno stajanje ili sjedenje.

Prevencija neobično važna kako  kod većine oboljenja, tako i kod varikoziteta.  Važno je utjecati na bolesnika da u najvećoj mogućoj mjeri pomogne sam sebi, a to se postiže: redovitim vježbanjem, gubitkom prekomjerne tjelesne težine, izbjegavanjem dužeg sjedenja ili stajanja na istom mjestu, podizanjem nogu iznad razine srca, barem pola sata na dan, izbjegavanjem konzumacije alkohola, jer alkohol dovodi do vazodilatacije.

Također se preporučuju i razni lokalni pripravci u obliku gelova ili krema. Gel je većini bolesnika ugodniji za primjenu, jer izaziva osjećaj hlađenja. Kod već izraženih varikoziteta, uz pozitivnu obiteljsku anamnezu, u trudnoći je obavezno nošenje elastičnog kompresivnog zavoja ili elastičnih čarapa.  Elastične čarape ili zavoji stavljaju se ujutro prije ustajanja i nose se tijekom dana. Ukoliko dođe do bolova u nogama ili nelagode pri nošenju, potrebno je konzultirati liječnika. Elastične čarape usporavaju napredovanje bolesti i dobra su profilaksa, čak i duboke venske tromboze.

Zato Vam TERRAPROMO preporučuje: ČARAPE O2O ZA PREVENCIJU

Otečene, umorne i utrnule noge su svakodnevna tegoba mnogih žena i muškaraca. Uzroci mogu biti različiti, od nasljednih faktora do životnog stila. Obično je najgore u trudnoći. Među različitim uzrocima patoloških stanja vena su na prvom mjestu stalno stajanje, odnosno suprotni slučaj, poslovi koji zahtijevaju stalno sjedenje. Svakodnevnim nošenjem preventivnih kompresivnih čarapa moguće je kompresivnom terapijom spriječiti iIi ublažiti posljedice nedostatne cirkulacije u nogama. Ove kompresivne čarape su pogodne za slučajeve gdje su zamjetni znakovi blažeg venskog zastoja, osjećaj težine i umora u nogama, uz moguće oticanje nogu. Zbog njihove uravnotežene kompresije, mogu biti i efikasno prevencijsko sredstvo. Kompletno stopalo je u Celliantu, koji klinički dokazano potiče cirkulaciju, umanjuje bolove, grčeve i trnce u nogama, a kompresija kreće od gležnja pa sve do koljena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)