Moja Košarica

Nema proizvoda u košarici.

Zašto nas bole zglobovi?

/
/
Zašto nas bole zglobovi?

Kada bi nas netko pitao što je to bol, svatko bi istu opisao na drugi način. Bol je prvenstveno neugodan osjećaj koji ukazuje da je tijelo oštećeno ili mu prijeti ozljeda. Ljudi se razlikuju u svojoj sposobnosti podnošenja boli, što bi značilo da svaka osoba percipira bol na drugačiji način. Bol je ujedno i prvi simptom koji nam ukazuje da je došlo do poremećaja u mišićno-koštanom sustavu. Razlikujemo dvije vrste mišićno-koštane boli. Akutnu i kroničnu. Akutna bol je ona koja je nastala ozljedom, prijelomom ili upalom, nastaje naglo i prestaje zbrinjavanjem ozljede ili oštećenja. Ukoliko bol osjećate duže od 12 tjedana bez prestanka, Vaša bol se može karakterizirati kao kronična bol, te je ona nastala kao posljedica neliječene akutne boli.

ZAŠTO OSJEĆAMO BOL U ZGLOBOVIMA?

Bol u zglobovima se može osjećati iz nekoliko razloga. Najčešći razlog boli u zglobovima su degenerativne promjene na hrskavici koja obavija kosti od kojih se zglob sastoji. Degenerativne promjene su vrlo učestale, prije ili poslije očituju se bolovima i oštećenom funkcijom zgloba. Javljaju se podjednako u žena i muškaraca, a prema podacima epidemioloških istraživanja, u Hrvatskoj svaka četvrta žena i svaki peti muškarac srednje životne dobi ima neki od simptoma degenerativno promijenjenih zglobova. Nažalost, ni mlađa populacija nije pošteđena pa u 10% ispitanika u dobi između 15 i 25 godina nalazimo artrotske promjene.

Zglobna hrskavica je hijalina hrskavica koja oblaže krajeve kosti koje čine jedan zglob. Zglobnu hrskavicu oblaže sinovijalna tekućina koju islučuje sinovijalna membrana zglobne čahure. Zglobna hrskavica izmjenjuje hranjive tvari sa sinovijalnom tekućinom, što znači da zdravlje i vitalnost hrskavice direktno ovisi o količini i kvaliteti zglobnog maziva odnosno sinovijalne tekućine. Hrskavica se sastoji od kolagena tipa II, kondroitin sulfata i glukozamin sulfata. Ljudski organizam ima sposobnost sinteze navedenih tvari, ali procesom starenja, neaktivnosti, nepravilne prehrane, te prekomjerne tjelesne težine i smanjenog unosa tekućine, organizam gubi sposobnost njihove sinteze. Iz tog razloga nastaju degenerativne promjene na hrskavici unutar zgloba, te nastaje osteoartritis. Osteoartritis, kao najčešća bolest zglobova, je kronična bolest zglobova obilježena propadanjem zglobne hrskavice i naposlijetku okolne kosti što može uzrokovati bol i ukočenost. Simptomi degenerativnih promjena na hrskavici se razvijaju postupno, u početku mogu zahvatiti jedan zglob, te se vremenom javljaju simptomi i na drugim zglobovima. Najčešće su zahvaćeni zglobovi prstiju, baza palca, ruke, vrat, donji dio leđa, palci noge, kukovi, koljena. Prvi simptom je bol koja se obično pogoršava vježbanjem. Kod nekih ljudi može se pojaviti ukočenost zglobova nakon spavanja ili nakon mirovanja, te ona obično prolazi unutar pola sata nakon početka gibanja.

KAKO SMANJITI BOLOVE I OLAKŠATI POKRETLJIVOST N AŠIH ZGLOBOVA?

COLLAGEN JOINT SUPPORT tekući je dodatak prehrani namijenjen za očuvanje i prehranu zglobne hrskavice, smanjenje bolova unutar zglobova i olakšanje pokretljivosti.

U svom sastavu ima hidrolizirani kolagen tipa II, MSM, kondroitin sulfat, glukozamin sulfat, vitamin C, vitamin D, vitamin B12, te ekstrakt kurkume i zelenog čaja.

Preporuča se osobama koje pate od ukočenosti i bolova u zglobovima uzrokovanih ozljedom ili oštećenjem zglobne hrskavice. Također se preporuča osobama koje žele preventivno, kvalitetnim dodatkom prehrani, unijeti potrebnu dozu nutrijenata u svoj organizam kako bi spriječili nastajanje oštećenja zglobne hrskavice.

Share: